Hoe gebruik je minder plastic tijdens je vakantie op Bali

Net zoals andere eilanden, heeft het eiland Bali ook last van plastic.

Hoe beperk je het gebruik van plastic tijdens je vakantie op Bali?

Koop een waterfles
Je kunt op Bali geen water uit de kraan drinken, wel moet je veel drinken als je op Bali bent om uitdroging te voorkomen. Dat betekent dat er op een dag ontzettend veel plastic flesjes doorheen gaan. Door je eigen waterfles mee te nemen bespaar je veel plastic wat je maar eenmalig gebruikt. Met de app 'refill my bottle' kun je zien waar je jouw fles kunt bijvullen. Maar vaak kan dit ook op een andere plek als je het gewoon vraagt. Soms moet je een kleine bijdrage van 5000 IDR betalen, dit is ongeveer €0.30.

Neem je eigen rietje mee
Het komt natuurlijk vaak voor dat je even gaat zitten bij een cafeetje en gaat genieten van een heerlijke kokosnoot of een verse smoothie. In deze drankjes zitten allemaal plastic rietjes. Als je je eigen rietje meeneemt bespaar je per week ongeveer 20 plastic rietjes. Het enige wat je moet doen is bij het bestellen van je drankje even doorgeven dat je geen rietje erbij wilt.

Neem altijd je eigen tas mee
In Indonesië krijg je standaard bij alles wat je koopt een plastic tasje, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is. Wanneer je je eigen tas bij je hebt, kun je een plastic tasje weigeren. Neem dus altijd je eigen tas mee zodat je tijdens je reis geen plastic tasjes hoeft te accepteren.

Was
Ondanks dat je je was wegbrengt in een stoffen zak of tasje krijg je het vaak weer netjes opgevouwen terug in plastic. Dit is nergens voor nodig, want eenmaal in je hotel pak je het uit en gooi je het plastic weg. Dit kun je oplossen door wanneer je je was wegbrengt te vragen of ze het gewoon in de tas willen doen zonder het te verpakken in plastic.

Lokale markten
Het is erg makkelijk om voor je boodschappen even snel naar de supermarkt te gaan, maar dit is niet zo goed voor het milieu. In de supermarkt is veel verpakt in plastic om de producten vers te houden, maar zodra je thuiskomt en het product gaat gebruiken of eten haal je het plastic eraf en gooi je het gelijk weg. Het is veel beter om naar een lokale markt te gaan, hier liggen de producten niet verpakt in plastic. Dus koop voortaan je groente en fruit hier!

Doe mee aan een beach clean-up
Het strand opruimen lost het plastic problemen niet op, maar wie wilt er nou op een strand vol met plastic liggen? Het is de laatste tijd steeds populairder om met een beach clean-up mee te doen. In alle grote steden van Bali kun je een beach clean-up actie vinden. Deze acties worden vaak georganiseerd in samenwerking met Eco Bali. Ook op Facebook heb je verschillende community ’s die iedere week beach clean-ups organiseren.

Eigen toiletartikelen
Neem altijd je eigen toiletartikelen mee en gebruik niet de shampoo, zeep etc. van hotels die vaak in plastic flesjes of in plastic verpakkingen zitten.

Frisdranken
Als je onderweg wat cola wilt dan is een glazen fles of een blikje beter om te kopen dan een plastic flesje.

Drinking water
Vraag in restaurants om drinking water in plaats van mineral water. Het eerste krijg je in een karaf, de tweede vaak in een plastic flesje.

Ben je dan toch op een plek waar je enorme dorst krijgt en je echt enkel plastic kunt krijgen, zorg dan dat het niet achteloos weggegooid wordt. Op steeds meer plekken staan gescheiden afvalbakken. Deponeer het in de juiste bak, zodat het hergebruikt kan worden.