Feestdagen op Bali 2023


Bali heeft een rijke en unieke cultuur die vele feestdagen en festiviteiten omvat. Als je van plan bent om Bali te bezoeken, dan is het handig om kennis te hebben van de belangrijkste feestdagen en hun betekenis, zodat je deze speciale gelegenheden volledig kunt waarderen en ervaren. Of je nu geïnteresseerd bent in religie, geschiedenis, kunst of gewoon op zoek bent naar een levendige sfeer, de feestdagen op Bali bieden voor elk wat wils. In deze blog zullen we enkele van de belangrijkste feestdagen op Bali verkennen en de betekenis achter elk van deze evenementen ontdekken.

Nyepi Day - 22 maart 2023


Nyepi Day is de dag van de stilte en wordt beschouwd als de belangrijkste dag op de Balinese kalender. Het valt op de eerste dag van het Balinees nieuw jaar, deze dag valt meestal in maart, maar dit kan verschillen. Op deze dag vasten veel eilandbewoners, is het de bedoeling dat er wordt gemediteerd en mag je het huis niet verlaten. Het eiland wordt afgesloten van de buitenwereld en er mag geen verkeer op de weg, geen elektriciteit, geen werk en geen vermaak zijn. Het doel van deze dag is om de demonen af te schrikken en het nieuwe jaar te beginnen met een schone lei. Doordat er op deze dag geen lichten branden zijn de sterren helderder dan ooit!


Galungan - 12 juli 2023

Galungan is een belangrijke feestdag voor de Hindoestische Balinezen. Galungan wordt eens in de 210 dagen wordt gevierd. Het is een feest dat de overwinning van het goede over het kwaad symboliseert en wordt gekenmerkt door de versiering van de straten met penjor, bamboestokken versierd met fruit en bloemen. Eindelijk gebeurd dit op een ’normale dag’ ook al vaak, maar op deze dag gewoon uitgebreider.


Kuningan - 22 juli 2023


Deze dag is het dubbelfeest, een feestdag op mijn verjaardag! Het hoogtepunt van Galungan is op de tiende dag, wanneer de goden naar de aarde worden uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten. Deze feestdag heeft een eigen naam namelijk, Kuningan. Op deze dag kleden de Balinezen zich in hun mooiste kleding en brengen ze offers aan de goden in de tempels. Het belangrijkste offer tijdens Galungan is "canang sari", kleine mandjes gevuld met bloemen, rijst en fruit. Kuningan is de laatste dag van het Galungan-festival en markeert het einde van de ceremonieën. Op deze dag worden de voorouders geëerd en worden offers gebracht in de tempels en thuisaltaren. De Balinezen geloven dat op deze dag de geesten van de voorouders terugkeren naar de hemel en dat hun gebeden hen daarbij kunnen helpen.Saraswati Day -28 januari 2023


Saraswati Day wordt gevierd ter ere van de godin van kennis, kunst en literatuur. Het wordt gevierd op de zaterdag die valt na de Kajeng Kliwon-dag, die eens in de 210 dagen plaatsvindt. Op deze dag aanbidden Hindoes de godin Saraswati en vragen ze haar zegeningen voor kennis en wijsheid. Studenten leggen hun boeken en schrijfgerei aan de voeten van de godheid, in de hoop op succes in hun studies.

Gele kleding speelt een belangrijke rol op Saraswati Day. Geel is namelijk de kleur die geassocieerd wordt met de lente en bloeiende bloemen, die symbool staan voor nieuw leven en hoop. Daarnaast wordt geel beschouwd als de kleur van kennis en leren, en daarom dragen veel mensen op deze dag geel gekleurde kleding en accessoires zoals sjaals, bloemenkransen en armbanden.

Nyepi Laut - 22 april 2023

Nyepi Laut is een Balinees-Hindoeïstisch festival dat wordt gevierd op de dag van de volle maan in de maand Kapat in de Balinese kalender. "Nyepi" betekent "Dag van de Stilte," en "Laut" betekent "Zee," dus Nyepi Laut kan vertaald worden als "Stille Dag van de Zee."
Tijdens Nyepi Laut voeren Balinese Hindoes een zuiveringsceremonie uit door offers te brengen en rituelen uit te voeren voor de goden en godinnen van de zee. Het doel van deze ceremonie is om dankbaarheid te tonen aan de goden en godinnen voor hun zegeningen en om bescherming te vragen tegen gevaar en schade.