Eten op Bali

Het eten in Bali behoort tot het lekkerste eten in Zuidoost-Azië. In de steden vind je overal wel een kraampje waar de lokale bevolking overheerlijk Balinees eten verkoopt. Ondanks dat het eten op straat redelijk veilig is, is het toch verstandig om alles goed te laten doorbakken, of in ieder geval te laten koken. Op deze manier voorkom je dat je Bali Belly krijgt.

Eetgewoonten in Bali
Vroeg in de ochtend gaat de vrouw naar de markt om verse producten te kopen. Zij bereidt het eten voor het hele gezin, dit is erg intensief. De sambal moet bijvoorbeeld gestampt en gewreven worden zodat alle ingrediënten goed met elkaar mengen. De belangrijkste maaltijd vindt voor Balinezen in de ochtend plaats, rond 11 uur. De restjes worden bewaard, die eten ze wanneer ze opnieuw honger krijgen. Daarna kopen Balinezen de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake of bakso. 

De lekkerste Balinese gerechten
Deze gerechten zijn de moeite waard om te proeven tijdens jouw reis door Bali. Het is een gemiste kans als je deze niet probeert aangezien de Balinese keuken een van de lekkerste keukens in de wereld is. Veel gerechten worden bereid met sambal, hierdoor kunnen zij heel pittig zijn. Als je geen sambal wil, is het goed om dit erbij te vermelden tijdens het bestellen van je eten. Dit doe je door ‘Tidak pedas’ te zeggen. Tidak betekent nee en pedas pittig.

1. Nasi goreng
Nasi Goreng bestaat uit gebakken rijst met groenten en soms kip. De kip is optioneel en niet noodzakelijk. Vaak wordt de nasi of mie goreng geserveerd met kroepoek, een gebakken ei en bijpassende groenten.

2. Beef rendang
Beef rendang wordt gemaakt van rundvlees. Het vlees wordt overheerlijk gekruid en geserveerd met groenten en rijst. Het vlees wordt gekookt in kokosmelk en kruiden. Niet alleen bestaat rendang uit rundvlees, maar er bestaan ook varianten met kippenvlees, geit of eend.

3. Nasi Ayam
Het gerecht bestaat voornamelijk uit wit rijst geserveerd met vele verschillende elementen van balinese lekkernijen. Het wordt geserveerd met vlees en groenten gemengd in sambal. Soms wordt er een kom soep bij geserveerd. Als jij niet gewend bent aan pittig eten vraag dan of de sambal weggehaald mag worden.

4. Sate
Sate is gemarineerd, doorstoken en gegrild vlees, geserveerd met pittige saus, en bestaan uit gesneden blokjes of plakjes kip, geit, schaap, rund, varken, vis, tofu, ei of gehakt (al dan niet gemengd). Het wordt daarna gemengd met kokosnoot, kokosnootmelk, en een rijk mengsel aan groenten en kruiden.

5. Betutu
Het bestaat uit een hele kip of eend gevuld met traditionele kruiden, omwikkeld met bananenbladeren, dan gehuld in bananen boomstam schors voor het gebakken wordt op een kolenvuur voor 6 tot 7 uur. Het resultaat is een heerlijke maaltijd waarbij al het vlees makkelijk van het bot valt.

 Eet smakelijk!